Необходими продукти:
- кайма – 500 грама
- олио – 1/2 чаена чаша
- лук – 2 броя
- домати – 3 броя
- чушки – 12 броя
- червен пипер – 1 чаена лъжица
- магданоз – 1/2 връзка
- черен пипер – 1/2 чаена лъжица
- Категория: Готвени ястия от свинско месо
Начин на приготвяне
Пълнените чушки с кайма и ориз се числят към типичните представители на българската национална кухня, а рецептата за пълнени чушки с месо присъства в различни варианти във всяка българска кухня. Подобно на рецептата за мусака например, рецептата за пълнени чушки с кайма и ориз спада към рецептите към които прибягваме, когато искаме да приготвим засищащо основно ястие, което да е вкусно, а същевременно непретенциозно и любимо. Вариантът на рецепта за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз на Супичка е с включен сос, който не е задължителен, но чудесно допълва ястието и го прави още по-вкусно.
Стъпка 1
Първата стъпка от рецептата за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза. Каква кайма ще изберете зависи от вашите предпочитания, може да е свинска, телешка или пък смес. В дълбок тиган или тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте лука, а след малко и ориза и запържвате за 3-4 минути, докато ориза стане стъклен. Добавяте червения пипер и 2 настъргани домата, както и 1 кафена чаша вода. След като ориза поеме течността, добавяте и каймата, като старателно разбърквате, за да не стане каймата на бучки. Добавяте черния пипер, 1 чаена лъжица сол и нарязания на ситно магданоз, разбърквате и сваляте сместа от котлона.
Стъпка 2
Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка чушка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята 200 градуса фурна. Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.
Отговорете